11. mai, 2016

Skogsdag med pelsklingene

Multitasking eller å slå to, i dette tilfellet fire, fluer i en smekk er kjekt med mange pelser som skal ha sitt. Og med en så distre tobent som klarer å dukke opp på andre siden av skogen enn det som var avtalt sted med en treningsvenn... 😙

Syntes det var rart hun ikke dukket opp, men tenkte at det sikkert hadde kommet noe i vegen så spor ble lagt ut og tur med innlagt bading ble gjort i liggetiden. Det viste seg jo senere på kvelden at forklaringen var enkel da jeg hadde misforstått hvor vi skulle møtes så da drev vi på hver for oss på hver vår kant. 😋

 

Litt badings på Kula og posering på Dronninga mens sporene ligger og godgjør seg.

 

Først ut var Ariel - tipper det ble sånn ca 350 meter med tre pinner og en godbitboks. Hun begynner å bli veldig trygg i sporet, ganske så nøyaktig med ett fint og jevnt tempo. Vinklene fikset hun supert. 😀 Faktisk noe av det bedre hun har gått hittil. Hun viser god forståelse for gjenstander i sporet, men hun mååå bare løfte opp pinnene selv om hun legger seg. Boksene rører hun ikke men har nydelige, kjappe dekker på de. 

Konsentrert lita Prinsesse.

 

Andre mann ut var Jimmy - ble nok en 400 meter på han med fire godbitbokser. Nå har motivasjonen for å gå spor kommet tilbake til Kula og han går som ett lokomotiv. Litt hurra meg rundt og armer og ben de første meterne, men tar seg fort inn igjen. Han går litt for fort, men med litt lengde på sporene og litt utfordringer undervegs så roer han seg ned. Var litt "ekkel" mot han i går og la sporet over bekken han nettopp hadde badet i. 😙 Men han var på jobb han og hoppet rett over uten å tenke tanken på å ta en dukkert først. 👍

Flink liten gul kule som har innsett at sporing faktisk er litt kult allikevel

 

Darrel var siste mann ut - jeg la ut ett spor på drøyt 500 m med kun ett sporoppsøk. Oppsøket gikk mye roligere for seg enn tidligere med littegrann vingling til å starte med, men da han fant sporet dro han på som om han hadde djevelen sjøl i hæla. Gleden var stor da han faktisk fant og dekket på første pinnen da det har vært en utfordring at farten er så stor i starten at han mister første gjenstand. 😀 Resten av sporet gikk i kjent Darrel stil - FORT! Terrenget var den typen han synes er vanskeligst med knusktørr, hvit mose og veldig åpent terreng i store deler, men han gikk veldig bra, fant alle pinnene og boksen samt fant ut av vinkler og zikk-zakker jeg hadde lagt inn. 

Diamanten i farta

 

Avsluttet økten med å slenge resten av pølsebitene utover i skogbunnen slik at Mia også fikk brukt både nesa og hodet litt før vi dro hjem.

 Morsomt synes Dronninga Miamus

 

Fikk spørmål her om dagen fra en som ikke skjønte poenget med å bruke godbitbokser istedenfor pinner (eller godbiter i sporet i det hele tatt for den saks skyld). Vel, jeg tenker at sporet i seg selv er ett moment og gjenstander ett annet moment. For å både belønne og motivere hunden undervegs i sporet, og for å faktisk spore, velger jeg derfor å legge ut små bokser med mat i sporet. De fleste hunder synes dette er en morsom og spennede greie da de plutselig kommer over en boks nedgravd i sporet.Jeg bruker mat i sporet både ved innlæring for å bl.a. få nøyaktigheten uavhenging av terreng og i vinkler, jeg bruker mat i sporet for å få dempet farten og jeg bruker mat i sporet for å belønne hunden for å spore som sagt. Bruker også ofte bokser med mat som sporslutt på hunder som har gjenstander inne som en ekstra motivasjonsboost.

Det er mange veger til rom og jeg bruker selvfølgelig andre metoder på hunder som ikke er så interessert i mat, men dette er den metoden jeg er mest fornøyd med og som jeg har lykkes best med både på egne hunder, treningsvenners hunder og på kurselevers hunder.

Pinner og andre gjenstander i sporet ser jeg på som en arbeidsoppgave på lik linje som f.eks. apportering - gjenstanden er noe hunden skal finne/markere for å få belønning av meg. Jeg ønsker ikke at hunden skal belønne seg selv så derfor venter jeg også relativt lenge med å presentere dette i sporet til jeg er sikker på at hunden har god forståelse og motivajson for å spore i seg selv. Jeg vil være sikker på at hunden faktisk er bevisst at den sporer og ikke "bare" søker gjenstander.

Litt knotete skrevet men det er slik jeg tenker grovt forklart. 🙂