24. apr, 2016

Generalforsamling og godt nytt for collien

I går dro Torill og jeg innover til årets GF for NCK. Faktisk første gangen jeg er på GF for hovedklubben da jeg synes det stort sett er temaer for oppdrettere og utstillingsfolk som har vært på tapeten, men i år var det lagt frem ett forslag fra styret om å registrere langhårsvalper etter korthårsforeldre som det de genetisk er - nemlig collie langhår. Følte da at jeg måtte møte opp og støtte opp om saken ved å gi min stemme. 

Det har vært en del att og fram opp gjennom årene om disse "utskuddene" av noen collier. De har vært registrert som langhår med avlssperre, som korthår med pelsavvik osv., osv. Ikke alle disse registreringsreglene har blitt fattet etter boka, men heldigvis har vi oppdrettere i Norge som har satt seg inn i genetikken og klarer å se hele rasen, ikke bare det enkelte individet, og kjempet for at disse må registreres etter hva de genetisk er. Akkurat som for andre raser som registreres etter hårlag, størrelse etc. som f.eks. de belgiske fårehundene, spetsrasene og til og med schäferhunden.

Jeg skal være ærlig at jeg for en del år siden, da jeg var en ihuga langhårfan, delte oppfattningen om at langhårsvalper etter korthårsforeldre hverken var fugl eller fisk. Men heldigvis utvikler man seg og lærer noe nytt hele tiden, og da har man vel lov til å skifte mening? 

Om noen av disse vil tas i bruk i langhårsavelen av ihuga langhårsfan er vel lite trolig, men det åpner ihvertfall muligheten for at man kan få collier av "den gamle typen" med mer korrekt hode og moderat pels uten å måtte velge mellom sukkersøte pelsdotter eller kantede amerikanere - satt ekstremt på spissen altså så misforstå meg rett!

For korthårsavelen er også dette veldig positivt ved at man trygt kan bruke korthår som bærer langhårsgenet og dermed kan beholde den tykke, gode underullen korthåren skal ha. Noe som dessverre nok ville naturlig forsvunnet ved å kun avle på "pure smooth". 

Vil rette en stor, stor takk til Torill og Hermann Rosenlund på kennel Torrosly for alle de årene de har stått på for korthåren og deres avkom, alle de årene de har forsøkt å få avlsråd og styret til å sette seg inn i saken og ikke minst all lærdommen de gledelig deler med oss andre.

 

Det ble en laaaang dag, men i godt selskap og med flotte rosetter med hjem var det vel verdt turen. Darrel fikk sine to Mestvinnenderosetter, for LP Elite og RSP2, og Ariel fikk sin Røde prisrosett. Moro!