7. mar, 2016

Kurshelg

Årets første kurs ble LP-kurs med Darrel hos Stovner Hundeklubb som hadde leid inn Lillemor Edström og Andreas Rundqvist for anledningen. Vi var med på gruppen til Andreas og hovedmålet for kurset var de nye øvelsene i FCI3 (Elite) og bare det å få ett par nye og ukjente øyer på oss.

 

Lørdag startet vi med å presentere hunden og se litt på fvf. Jeg sa som sant var at jeg klarer ikke å være tydelig nok for Darrel og at han derfor tolker settinger og antar hva han skal gjøre heller enn å faktisk lytte til hva jeg sier. Foten vår startet som den alltid gjør med at han holder posisjonen men må "gå seg til" før kontakten kommer. Fikk egentlig ikke så veldig mye tilbakemeldinger eller tips på akkurat den der og da, annet enn at han misset en holdt på vendinger på stedet.

 

Økt nummer to så ønsket jeg hjelp til "løpe rundt'n" med forstyrrelser da han selv antar hva han skal dersom det står andre ting fremme enn kun kjeglen. Vi stilte opp med ruta på vår venstre side og hva skjedde? Jo, han så på ruta, løp ut, stilte seg opp og ventet på å bli sendt til ruta... Akkurat her ble det litt frustrasjon da jeg ikke følte at Andreas forsto hva Darrel driver med og at jeg IKKE vil at han skal tenke stopp ved kjegla. Andreas sin påstand var at han ikke kan "løpe rundt'n" overhodet og at han ikke tenkte ruta. "Heldigvis" var Andreas en mann som snakket myyye og som brukte nesten dobbelt så lang som avsatt tid på hver enkelt så vi rakk å lunsje litt før tredje økten... 😲

 

Tredje økt ville Andreas at vi skulle jobbe med "løpe rundt'n" igjen og denne gangen dro han ruta sammen i en haug til venstre for kjegla slik at han ikke skulle tenke ruta. Vel, Darrel så hva han gjorde så han låste seg litt på denne økta også slik at Andreas så det litt tydeligere selv. Nå fokuserte vi på å korrigere han for å tenke feil og lete etter løsninger selv fremfor å høre etter. Så enkelt som å si rolig nei når han feilet, gi han en sjanse til å tenke og eventuelt hjelpe han på rett spor ved å klappe forsiktig på låret mitt. Tenkte han da riktig og beveget seg mot meg så var det full tjohei. Og det funket! Jeg har jo vært redd for å feile Darrel da han har hatt en tendens til å "dø litt på seg" om jeg holder tilbake belønningen, korrigerer/feiler han eller håndterer han fysisk (som å stille han opp etc.), og HELDIGIVS var Andreas en instruktør som fullt ut aksepterte og forsto uten å presse sine metoder nedover øra på oss. Han prøvde heller ikke å på død og liv å få Darrel til å kampe og leke som de fleste instruktører har gjort. Deilig! Men han hadde en utrolig fin og behagelig ro over nei'en sin som Darrel tok kjempefint og som gjorde at han lyttet fremfor å gi opp. Akkurat den hjelpen jeg har lett etter lenge.

 

Fjerde økt så vi på neseprøven der Darrel liksom er ferdig med jobben når han har fullført søket og blir litt slurvete med opptaket og avleveringen. Her skulle jeg også frem med nei'et om han holdt den slurvete, rette opp pinnen i munnen hans, rygge ett par skritt og be han komme inn på nytt med den. Innimellom skulle jeg legge den på gulvet foran han og kalle inn. Det funket det også og ikke døde han på seg heller. 😋

 

Vi drev på en god halvtime på overtid og det til tross for at vi var en mindre på siste runde og Andreas pratet så mye og lenge at jeg hadde notert 2,5 sider med tips fra egne økter og fra å observere de andre. Nødvendig å si at jeg var totalt utslitt i hodet da jeg kom hjem?

 

I dag var det opp før fuglen fes og være klar i hallen på Kløfta kl. 08.00. Tror forresten Opelskropel satte pris på en heisatur på E6'n for plutselig så slukket den lampa med skiftnøkkelen på... Dustebil! 🤨

 

Første økta i dag så ønsket jeg at Andreas skulle se på inkallingen vår. Var veldig spent da han var veldig opptatt av å kampe opp de andre hundene og håndtere de litt fysisk, men han hadde nok lest Darrel (og meg) godt nok til å ikke en gang foreslå det, men gikk rett på løsningen om at jeg skulle legge ballen hans mellom bena mine og løse han ut med værsegod og gradvis øke avstanden og legge på kommandoen etterhvert. Tok litt tid, men til slutt så så også han at Darrel ikke synes en død ball er så himla spennende, så vi gikk over til godbitskål og da løsnet det. En fin variant som jeg har sett og hørt om før, men aldri helt sett hvordan jeg kunne bruke den på han. Toppers! 👍

 

Andre økta tok vi "løpe rundt'n" igjen men denne gangen satt opp som en ferdig øvelse. Og nå så Andreas veldig tydelig det jeg hadde prøvd å forklare i går hva som er utfordringen vår. Fikk god drahjelp av nei'en vi lærte i går og hvordan jeg kan hjelpe Darrel gjennom øvelsen med å vise han først hva han skal. Det slo meg i går at Andreas nesten var litt sånn "Do as I do"-type og det fikk jeg bekreftet i dag - sett igjen hunden, løp rundt kjelgen selv, gå tilbake til hunden og send. Og Darrel løp som et olja lyn rundt han! Vi begynte litt på de andre momentene i øvelsen også og fikk noen tips der hvordan jeg kan hjelpe han til å lykkes. 

 

Tredje økta så ønsket jeg at han skulle se på opptakene og foten i z'n, men vi endte opp med å jobbe med fvf og bruke nei'en der også når han velger å speide banen fremfor å holde kontakten med meg. Mens jeg drev på slo det meg at det var nok dette Hege prøvde å formidle til meg i sommer, men jeg har bare ikke helt fått inn hvordan jeg skulle bruke det uten å bli for masete på han. Han tar faktisk ett rolig nei bedre enn att jeg lager en "feillyd" og klapper meg på lomma - han syntes overhodet ikke det var vanskelig å forholde seg til den nei'en. Som Hege sa i sommer så har jeg lært Darrel posisjon med kroppen men glemt å lære inn posisjon på hodet. 😙

 

Fjerde økta og dagens avslutning ble de nye fellesøvelsene som jeg har grudd meg så fælt til å begynne med. Har sett for meg at dette blir nok vanskelig for han å legge seg på avstand og komme inn med andre hunder liggende ved siden. Undervurdere hunden sin ja.... *Skamme seg*. Hunden ved siden av la seg på sitten rett før tiden var ute og ble fysisk satt opp og fikk tilsnakk av føreren sin, men Darrel satt som ett tent lys med ørene på alerten og var helt uberørt. Litt treg ned på dekken men ikke mer enn vanlig, men da vi skulle kalle inn så han ut som ett spørsmålstegn så jeg måtte kalle inn en gang til men da kom han uten å nøle. Dette blir nok absolutt ikke noe stort problem å få til og nå har vi prøvd det.

 

Alt i alt har det vært en fin helg. Ikke hørt og sett noe jeg ikke har hørt eller sett før, men noen nye detaljer og varianter har det vært. Noen ganger så er det greit å høre ting forklart på en annen måte slik at man får en bedre forståelse for tanken bak. En instruktør jeg vil anbefale til andre, selv om jeg ikke er enig i alt han gjorde og sa og syntes det kunne bli litt mye fysisk håndtering noen ganger, men han var ydmyk nok til å akseptere et nei uten å krangle på det. Satt i bilen på veg hjem og tenkte at jeg tror han hadde vært en fin instruktør å gå på kurs med Jimmy med nettopp pga. den roen, tydligheten og balansen han viste. Håper jeg får muligheten til det en gang.

 

Var deilig å ta seg en liten tur i skogen da vi kom hjem for å få klarnet hodet litt før man sov seg gjennom resten av kvelden på sofaen.

 

Tada!