Kurs og privattimer

Ønsker du, din treningsgruppe eller din klubb kurs eller treningstimer i ulike grener?

Jeg har siden midten av 90-tallet holdt kurs og treningstimer både for enkeltpersoner og klubber i distriktet. De fleste kursene har vært innen konkurranselydighet, men jeg har også hatt kurs i klikkertrening og brukshundsport. Har også hatt en del privattimer innen hverdagslydighet og problemadferd.

Min erfaring er først og fremst fra egne, familiens og venners hunder, mange kurs hos mange gode og annerkjente instruktører innen flere grener samt ulike seminarer både som deltager og observatør. Rent formelt har jeg følgende utdannelser:

* 2009 - NKK trinn I

* 2010 - NKK trinn II bruks (som jeg avbrøt halvvegs da jeg mistet brukshunden min) 

* 2015 - Ferdselsprøveinstruktør NschK

* 2016 - NKK trinn II Lydighet

* 2016 - Rallylydighetsinstruktør

* 2017 - Godkjent figurant for mentaltester (K-test, FA og MH)

* 2017 - NKK Konkurranselederkurs

De fleste av mine egne hunder har vært omplasseringshunder andre har gitt opp eller forkastet av ulike grunner. Dette har selvfølgelig vært med på å prege mitt syn på hund, hundehold og hundetrening.

For meg er ikke det viktigste å hevde meg innen en sport eller å stå på pallen. For meg er det viktigste at jeg klarer å hente frem det som bor i akkurat den hunden jeg har utifra dens forutsetninger. At hunden føler at den kan, at den mester og at den er mer enn god nok. God nok for meg. 

Mitt syn på hund og hundetrening er at alle kan. Alle kan nå sine mål. Alle kan få det til. Alle kan lykkes. Nei, ikke alle kan stå på pallen gang på gang, delta på NM eller andre mesterskap og bli championer, men alle kan lykkes utifra sine egne forutsetninger. Forutsetninger hos både hund og fører.

Det viktigste for meg er at fører og hund har det moro sammen på veg mot sine mål. Hundetrening er og skal være utelukkende gøy for begge. Gjennom lek, glede og moro ser jeg ofte hvordan både hund og fører vokser, hvordan de utvikler seg, hvordan de mestrer gjennom det å være et team og ikke minst hvordan relasjonen mellom hund og fører blomstrer.

Jeg henger meg ikke opp i ord som lederskap, kravfaser osv. Ei heller rene treningsfilosofier som sier fra A til Å hvordan ting skal gjøres. Min erfaring er at alle hunder er ulike og alle mennesker er ulike. Ingen metode passer alle hunder eller alle mennesker som hånd i hanske. 

Mitt fokus er derfor på å finne akkurat den metoden som passer akkurat den hunden OG den føreren. Det hjelper som regel veldig lite om metoden passer hunden dersom fører ikke mester den. Nettopp derfor ser jeg det å finne metoden som passer for føreren som den største oppgaven.

Jeg er ikke redd for å sette grenser for hunden, men jeg er av den oppfattning av at man kan sette tydelige grenser uten å bli ufin eller fysisk med hunden. 

Jeg trener hund først og fremst ved å fokusere på muligheten til å belønne adferd jeg ønsker mer av enn å fokusere på adferd jeg ikke vil ha. På den måten skifter man fokus fra å trene med intensjonen om å "ta" hunden for feil til å legge til rette for at hunden skal lykkes slik at man får belønnet den. Hvordan skal man ellers kunne ha det gøy sammen?

Hund er gøy!